16 juni 2021

Tropische temperaturen: WaakSaam koelt bruggen

Tropische temperaturen - WaakSaam koelt bruggen om te voorkomen dat de klep van een brug niet meer open of dicht kan.

Tropische temperaturen: WaakSaam koelt bruggen

Tropische temperaturen in Nederland! Dit heeft effect op de bruggen in de Kop van Noord-Holland. Door de hoge temperaturen zet het staal van de beweegbare bruggen uit. Het gevolg kan zijn dat de klep van de brug niet meer open of niet meer dicht kan en de scheepvaart ofwel het wegverkeer daar hinder van ondervindt. Om deze hinder te voorkomen koelt WaakSaam een aantal bruggen in de Kop van Noord-Holland preventief.

Als de temperatuur 25 graden of hoger is, in combinatie met geringe afkoeling in de nacht dan koelt WaakSaam in opdracht van de provincie de Stolperbasculebrug, Twee Zwanenbrug, Zijperbrug, Waardbrug en Schagerbrug met water uit de waterwagen. Op de Alkmaarse Brug zijn speciale sensoren geplaatst waarmee op afstand goed in de gaten gehouden wordt in welke mate het staal uitzet. Op het moment dat het nodig is gaat ook daar  een waterwagen heen om de brug te koelen.
We gebruiken geen drinkwater voor het koelen van de bruggen. De waterwagen ‘tapt’ water uit de sloot of het kanaal.
Soms krijgen we vragen waarom we met een waterwagen koelen. Koelen met een waterwagen, daar bereiken we het maximale effect mee. Het gehele oppervlak van de brug wordt gekoeld met een grote hoeveelheid water. Bij het gebruik van een slang en een pomp koelt de brug onvoldoende. 

Sproeien Wegdek

Matig uw snelheid als u achter de waterwagen rijdt

Koelen Bruggen Juni 2021 9

De bruggen worden gekoeld met een waterwagen