07 juni 2018

Primeur: superasfalt op Lagedijk/N249

Primeur: superasfalt op Lagedijk/N249

Primeur: superasfalt op Lagedijk/N249 – gemeente Hollands Kroon

Op de Lagedijk / Provinciale weg N249 (vlakbij de rotonde Molenvaart – Kerkweg in Anna Paulowna) ligt sinds vandaag een soort  super asfalt op basis van ‘epoxybitumen’. Het zal u als weggebruiker niet direct opvallen, maar dit type asfalt kan tot wel drie keer langer mee dan gewoon asfalt. Het gaat om een innovatie die is uitgevoerd als een proefvak van 90 meter op de Lagedijk/N249. De proef is een initiatief van de provincie Noord-Holland in samenwerking met Dura Vermeer (combinant van WaakSaam) en de TU Delft.

Epoxybitumen

Asfalt bestaat uit steen en bitumen. Bitumen is als het ware het bindmiddel van het asfalt. Het maakt het asfalt hard en zeer draagkrachtig. Epoxybitumen bevat kunststof dat de prestatie van het asfalt sterk verbetert. Een normale asfaltdeklaag gaat, afhankelijk van het type en het gebruik, zo’n 10 tot 15 jaar mee. Met dit nieuwe mengel kan de levensduur van het asfalt tot wel drie keer verlengd worden. Dat levert niet alleen een besparing op in het onderhoud van wegen, maar beperkt ook de overlast voor weggebruikers én het materiaalverbruik neemt af.

Gedeputeerde Elisabeth Post (Mobiliteit) is blij met deze primeur: “Voor mij is dit wederom een prachtig voorbeeld van een innovatie die in Noord-Holland op de weg in de praktijk wordt getest. Een heel belangrijke mijlpaal in het innovatieproces waarmee grootschalige toepassing weer een stapje dichterbij is.”

Testen in de praktijk

Het proefvak op de N249 is zo’n 300 m2 en werd op 6 en 7 juni aangebracht door Dura Vermeer (een van de combinanten van Waaksaam), nadat er bij de asfaltcentrale in Eemnes al meerdere proeven waren gedaan. De testen bij de centrale verliepen voorspoedig. Toch was het spannend wat het transport naar locatie met het mengsel zou doen. Voordat de weg opengesteld is voor het verkeer, is het wegdek voor de veiligheid van de weggebruikers getest op onder andere de stroefheid. In het najaar staat de volgende proef op de planning. Dan krijgt de Duinweg/N502 bij Groote Keeten een proefvak van in totaal 3.000 m2 met het nieuwe asfalt. Om asfalt met en zonder epoxybitumen goed te kunnen vergelijken worden hier beide soorten asfalt aangebracht.

Onderzoek

Epoxybitumen heeft zijn waarde in asfalt op brugdekken al lang bewezen. In de wegenbouw in Nieuw-Zeeland vinden ook al geruime tijd proeven plaats met een soortgelijk mengsel. De TU Delft en Dura Vermeer gaan de komende vijf jaar onderzoek doen om de samenstelling van dit nieuwe mengsel verder te verbeteren. Om de levensduur te testen voert de TU Delft versnelde proeven uit.

Epoxy 20Op 20De 20Weg 20Web 20Staand 20Mini

Infra Innovatieprogramma

De proef met het epoxybitumen asfalt is onderdeel van de samenwerking in het Infra Innovatieprogramma van de provincie Noord-Holland en de TU Delft. Het doel van dit programma is innovaties voor infrastructuur, zoals wegen en bruggen, veel sneller in de praktijk te testen en bij bewezen succes op brede schaal toe te passen. In deze proef wordt nauw samengewerkt met asfaltproducent en aannemer Dura Vermeer.