30 maart 2018

Onvoorziene slijtage aan Burgervlotbrug - Gemeente Schagen

Onvoorziene slijtage aan Burgervlotbrug - Gemeente Schagen

Extra tijd nodig voor werkzaamheden Burgervlotbrug

Tijdens het onderhoud en herstel van de Burgervlotbrug is geconstateerd dat een aantal essentiële onderdelen van de vlotbrug in zeer slechte staat verkeren en dienen te worden vervangen. Er zijn zes weken extra nodig om alle werkzaamheden uit te voeren. De Burgervlotbrug is daardoor op 3 juni 2018 weer in gebruik.

De onderdelen van de vlotbrug zijn voor herstel en onderhoud naar de werf in Den Helder getransporteerd. Tijdens het onderhoud aan de Burgervlotbrug zijn op de werf de onderdelen schoon gestraald en zijn metingen verricht. Het staal van een aantal onderdelen van de vlotbrug en drie van de zes pontons waar de brug op drijft zijn door roest ernstig aangetast. Hierdoor kan de draagconstructie in de toekomst niet worden geborgd en komt de veiligheid van de weggebruikers in het geding. Het is onverantwoord deze onderdelen terug te plaatsen. Bij eerdere inspecties in het voortraject kon deze slijtage niet worden geconstateerd, omdat delen van de brug, zoals de pontons (drijfkisten) die deels onder water liggen, alleen na demontage en schoonstralen te inspecteren zijn.

Nieuw brugdeel en pontons: openstelling Burgervlotbrug 3 juni, 17.00 uur

Het oostelijke brugdeel naar de pontons (de ‘koebrug’) en twee pontons dienen geheel te worden vervangen en één ponton wordt gerepareerd. Het op maat laten maken van de nieuwe onderdelen is complex en kost tijd. WaakSaam en de provincie hebben zich ingezet om de uitloop waar mogelijk te verkorten, onder meer door extra personeel in te zetten. Er zijn zes weken extra nodig om alle werkzaamheden uit te voeren, waarmee de Burgervlotbrug kan worden opengesteld op zondag 3 juni 17.00 uur.

Schade en onderhoud

WaakSaam herstelt de Burgervlotbrug in opdracht van de provincie Noord-Holland en voert tegelijkertijd onderhoud uit. Er worden stalen remmingwerken geplaatst die de Burgervlotbrug beter beschermen tegen aanvaringen. De houten palen direct naast de brug zijn inmiddels vervangen. Begin april  worden de nieuwe stalen buispalen geplaatst. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren is de Burgervlotbrug tot 3 juni gestremd voor al het verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen gebruik maken van een veerpont.

Vragen

Heeft u vragen over de werkzaamheden? Neem dan contact op met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via telefoonnummer 0800 - 0200 600 (gratis) of mail naar servicepunt@noord-holland.nl