12 januari 2017

De strooiwagens van Waaksaam staan paraat

De strooiwagens van Waaksaam staan paraat

WaakSaam zorgt ervoor dat u ook in de winter veilig de weg op kan

Het kan vriezen en het kan dooien. In elk geval houdt WaakSaam de weersverwachting en de online systemen die belangrijk zijn voor de gladheidsbestrijding  nauwgezet in de gaten. Van 1 november tot 1 april staan de strooiwagens van WaakSaam in opdracht van de provincie Noord-Holland paraat om in de Kop van Noord-Holland de weg op te gaan.
Onze gladheidscoördinator is 24 uur per dag stand-by om de strooiploeg in te schakelen. Indien nodig wordt er heel vroeg in de ochtend preventief gestrooid. De chauffeurs die opgeroepen worden verzamelen bij het steunpunt “De Stolpen” van de provincie Noord-Holland om zout in de strooiwagens te laden. Onderweg wordt in de strooiwagen droog zout vermengd met calciumchloride, zodat er natzout ontstaat. Dit hecht beter aan het wegoppervlak dan droog zout en er ontstaat minder stof achter de strooier. Naast preventieve strooiacties wordt er bij veel sneeuwval/ijzel ook curatief gewerkt. Dan zijn de strooiwagens ook uitgerust met ploegen aan de voorkant van de vrachtauto om sneeuw op de rijbaan naar de berm te schuiven.

WaakSaam strooit preventief zowel op de hoofdwegen (N-wegen) van de provincie als op de naast gelegen fietspaden. Dooizout bereikt pas zijn volledige werking als het is ingereden door het verkeer. Dit is op de fietspaden met name buiten de bebouwde kom lastiger dan in de dorpskernen.

Al met al doen wij er alles aan om de wegen en fietspaden zo veilig mogelijk te houden voor het verkeer. Blijft wel zaak dat de weggebruiker zelf zijn snelheid aanpast, ook op de fietspaden.

Heeft u vragen over de gladheidsbestrijding in de Kop van Noord-Holland? Neem dan contact op met het Servicepunt van de provincie Noord-Holland via het  telefoonnummer 0800 0200 600 (gratis)